משרד האנרגיה הציג בתחילת החודש את תוכנית העבודה שלו לשנת 2022, בה הציב את יעדיו. במסמך הוצבו ארבעה יעדים עיקריים:
- שיפור איכות החיים בישראל באמצעות הובלת משק אנרגיה מגוון, יעיל, בר-השגה, בר-קיימא ובטיחותי.
- עידוד החדשנות הישראלית באמצעות יזמות, מחקר ופיתוח של משק האנרגיה ומשאבי הטבע.
- חיזוק החוסן הלאומי באמצעות הבטחת האמינות והזמינות של אספקת האנרגיה למשק וחיזוק הגיאופוליטיקה האיזורית.
- חיזוק כלכלת ישראל באמצעות קביעת מדיניות ארוכת טווח, אסדרה ופיתוח במשקי החשמל, הגז הטבעי ומשאבי הטבע, וקידום התייעלות אנרגטית.
שיפור איכות החיים בישראל
היעדים המרכזיים הם לדאוג לקידום אנרגיה נקייה ולהפחתת פליטת הפחמן במשק האנרגיה, לקדם אנרגיה בת-השגה, לדאוג לקידום תחליפי נפט בתחבורה ולשפר את איכות השירות שניתנת לציבור. איך עושים את זה? נערכים לקליטת כלי רכב חשמליים בכמות גדולה יותר, מיישמים את התוכנית הלאומית להתייעלות באנרגיה, מקדמים את הסרת החסמים ומאיצים את את התכנון וההקמה של רשת החשמל.
בנוסף, מטרות משרד האנרגיה הן קידום ואישור תמ"א לאגירת אנרגיה, קידום ייצור אנרגיה מתחדשת ברשויות המקומיות, היערכות לשינוי אקלים ואנרגיה מקיימת ברשויות המקומיות, הערכה וחישוב פליטות המתאן מסקטור הגז ואכיפה בתחום הדלק והגפ"מ (גז פחמימני מעובה).
עידוד החדשנות
היעדים המרכזיים הם עידוד יזמות במשק האנרגיה והמים, יוזמה וחדשנות ומשרד מתקדם וחדשני. מוגדרת משימה אסטרטגית הנקראת "תשתית לטכנולוגיות 2050", הכוללת בחינת הטכנולוגיות השונות: אנרגיות מתחדשות בים, אנרגיה גרעינית, אנרגיה גיאותרמית, תפיסה ואחסון של פחמן דו-חמצני ומימן, תוך הסתכלות על מכלול פעולות, כולל התאמת רגולציה, בחינת רלוונטיות, בחינת בשלות טכנולוגית וכו'.
בנוסף, בכוונת משרד האנרגיה להקים מכוני מחקר לתחום האנרגיה במשותף עם האקדמיה. מכוני המחקר יפעלו באוניברסיטאות בתחומי מחקר אשר משרד האנרגיה יהיה מעוניין לקדם ובמימון המשרד. משרד האנרגיה מממן מו"פ תעשייתי ואקדמי על ידי פרסום "קולות קוראים" באופן עצמאי ובמשותף עם גופים בינלאומיים. המשרד בוחן פוטנציאל אנרגיות מתחדשות נוספות ובניית המלצות לצעדים לקליטת אנרגיות מתחדשות ברשת.
חיזוק החוסן הלאומי
היעדים המרכזיים הם לחזק את הביטחון האנרגטי ואת אמינות ורציפות האספקה, וכן להבטיח את איכות ואת בטיחות משק האנרגיה והמים. במשרד הוגדרה משימה אסטרטגית: הבטחת הרציפות התפקודית במשק האנרגיה בשגרה ובחירום. המשמעות היא גיבוש תכניות המענה של הרשויות הייעודיות עד לשנת 2026.
בנוסף, בין המשימות המרכזיות משרד האנרגיה שם לו למטרה לקדם שיתופי פעולה בינלאומיים, להקים מתקן לייצור אנרגיות מתחדשות בירדן ולחברו לרשת החשמל, להקים מעבדת סייבר לאומית, להגדיל את אספקת המים לירדן, להקים אתר אחסון אסטרטגי לגפ"מ, להקים אתר אחסון אסטרטגי לגז טבעי, לקדם תכנון פרויקטים אסטרטגיים של תשתיות ארציות ולסיים תכנון רצועות משולבות.
חיזוק כלכלת ישראל
היעדים המרכזיים הם פיתוח משק הגז הטבעי, התייעלות אנרגטית, פיתוח משאבי הטבע וקידום משק אנרגיה הוגן ותחרותי. המשרד שם לו למטרה להתאים את משק הגז הטבעי למציאות המשתנה, כלומר לגרום למעבר של מדינת ישראל למשק דל-פחמן. המשימות עיקריות הן לקדם את ייצוא הגז הטבעי, לבחון מדיניות ארוכת טווח לעתיד המחצבים, לבחון את עתיד משק הדלק והדלקים החלופיים, לפתח את רשת החלוקה של הגז הטבעי ולפתח מודל ביקוש למשק האנרגיה.